Meny

Vi ber att du kvitterar räddningsplanen som läst när du har studerat den.

Du kan kvittera att du har läst räddningsplanen på nedre delen av den här sidan.

Inledning

Räddningsplanens upprättande, uppdatering och kommunicering är baserade på kraven i räddningslagen (379/2011). I den här räddningsplanen finns förklaringen:

  1. bedöma faror och risker ur slutsatserna;
  2. säkerhetsplaner för byggnaden och utrymmen som används i verksamheten;
  3. information om förebyggande av olyckor samt agerande vid olyckor och farosituationer lämnas till dessa personer;
  4. eventuella andra åtgärder i anslutning till objektets egen oberoende risk (räddningslagen 379/2011, 15 §.)

Räddningsplanen ska hållas uppdaterad och den ska kommuniceras på ett nödvändigt sätt till personerna i byggnaden eller ett annat objekt (Statsrådets förordning om räddningsväsendet 407/2011, 2 §.)

I räddningslagen finns även andra krav på säkerheten, varav de viktigaste är:
Byggnadens ägare och förvaltare samt verksamhetsutövare ska för egen del se till att byggnaden, konstruktionen och omgivningen hålls i sådant skick att:

  1. risken för att en brand uppstår, uppsåtligt antänds eller sprider sig är minimal;
  2. personer som befinner sig i byggnaden kan lämna byggnaden eller räddas på annat sätt vid brand eller annan akut fara;
  3. räddningsåtgärder vid brand eller annan olycka är möjliga;
  4. räddningspersonalens säkerhet har beaktats (räddningslagen 379/2011, 9 §.)

Följande utrustningar och anordningar ska hållas i funktionsdugligt skick samt underhållas och inspekteras på vederbörligt sätt:

  1. släcknings-, räddnings- och bekämpningsutrustning;
  2. anordningar som underlättar släcknings- och räddningsarbetet;
  3. brandvarnare, larm och andra anordningar som varnar vid risken för olyckor;
  4. skyltning och belysning av utrymningsvägar;
  5. utrustning och anordningar i skyddsrum (räddningslagen 379/2011, 12 §.)

Byggnadens ägare och förvaltare samt verksamhetsutövare ska för egen del:

  1. förebygga att det uppstår bränder och andra farosituationer
  2. vara beredd på att skydda personer, egendom och miljön vid farosituationer;
  3. vara beredd på att släcka bränder och andra räddningsinsatser, som de självständigt klarar av;
  4. vidta åtgärder som säkerställer att utrymning kan ske vid brand och andra farosituationer samt åtgärder som underlättar räddningsinsatsen (räddningslagen 379/2011, 14 §.)

Basuppgifter om objektet

Liikerakennus, jossa toimii muun muassa Vaasan suomalaisen ja ruotsalaisen seurakuntien diakoniavastaanoto, perheneuvonta ja kirkkoherranvirastot sekä Wellmedicin lääkäriasema.

Rakennus sijaitsee Raastuvankadun ja Hartmaninkujan välissä.

Basuppgifter

Fastighetens namn Kiinteistö Oy Vaasan Raastuvankatu 13
Fastighetens adress Raastuvankatu 13
65100 VASA
Antal byggnader 1
Våningar 3

Övriga uppgifter

Objektet hör till följande räddningstjänst: Österbotten. Beräknad tid för räddningsverkets ankomst till platsen är ca 4 minuter.

Brandlarmscentralens placering Raastuvankadun puoleisen sisäänkäynnin yhteydessä, porraskäytävän ja autohallin välisessä tilassa
Fastighetsskötsel Byggtjänst Sarin Ab Oy
tfn 0503502699
jourtelefon 0503502699
Samlingsplats Hoviokeudenpuistikko
Alternativ samlingsplats Osoitetaan tarvittaessa
Rörlås Raastuvankadun puoleisen sisäänkäynnin oikealla puolella
Antal skyddsrum 1
Skyddsrummets placering VSS1 Hartamaninkujan puoleisen porraskäytävän kellarikerros
Uppvärmningsmetod Fjärrvärme
Huvudvattenkran Sprinklerikeskus: Raastuvankadun puoleisen porraskäytävän kellarikerros
Värmefördelningsrum Hartamaninkujan puoleisen porraskäytävän kellarikerros
Elcentral Raastuvankadun puoleisen porraskäytävän kellarikerros
Ventilationsmaskin
Nödstopp för ventilationen

Raastuvankadun puoleisen sisäänkäynnin yhteydessä, porraskäytävän ja autohallin välisessä tilassa

Sähköpääkeskus
Sähköpääkeskus
Sähköpääkeskus
Sähköpääkeskus
Lämmönjakohuone
Lämmönjakohuone
Lämmönjakohuone
Lämmönjakohuone
Veden pääsulku
Veden pääsulku
Veden pääsulku
Veden pääsulku

Organisation

Värd är Sakari Similä
Tili ja isännöinti Mäkinen Ky
tfn 0102898702
sakari.simila@ismakinen.fi

Fastighetens viktiga nummer

Uppdrag Namn Telefonnummer Journummer
Servicebolag Byggtjänst Sarin Ab Oy 0503502699 0503502699
Hisservice KONE Hissit 080015063

Övriga viktiga nummer

Företagare Telefonnummer Jourtider
Allmänt nödnummer 112 24 h
Giftinformationscentralen 0800 147 111 24 h

Riskbedömning

En riskbedömning har utförts som en del av utarbetandet av beredskapsplanen och presenteras i detta kapitel. En fara är en faktor eller omständighet som kan orsaka skada eller medföra en negativ händelse. Risk är den kombinerade effekten av sannolikheten för skada i samband med ett hot och allvarlighetsgraden av konsekvenserna. I detta fall har sannolikheten för att faran inträffar och konsekvensernas allvarlighetsgrad bedömts muntligt. Åtgärder och förebyggande insatser har också fastställts för varje riskkälla.

Faror:

  • Brand - Vattenskador - Fall, halka, snubbling och liknande olyckor - Stormskador och andra väderrelaterade faror, såsom snö eller is som faller på människor eller egendom på vintern, eller träd som faller på en gård vid kraftig vind, till exempel - Externa faror, såsom trafikolyckor i närheten eller strålnings- och gasfaror - Avbrott eller störningar i leveransen av el, vatten eller fjärrvärme - Vandalism, rån eller inbrott.
Risk
Skäl
Följder Åtgärder och säkerhetsarrangemang
Vattenskador
Möjliga orsaker är vanligtvis frysning, blockeringar eller fel på utrustningen. Yttre orsaker är t.ex. stormar och översvämningar (kraftigt regn, snösmältning).
Potentiell skada på egendom Service och underhåll av byggnadens VVS- och värmesystem, rapportering av eventuella brister, hålla regnvattenavlopp i gott skick.
Strömavbrott, vattenläckor eller andra tekniska problem i byggnader
Plötsliga eller planerade strömavbrott eller andra tekniska avbrott. Trasig utrustning, t.ex. ventilationsutrustning eller vattenläckor.
Trasiga bygginstallationer orsakar oftast bara tillfälliga skador. Om en vattenläcka inte upptäcks kan den utvecklas till en större vattenskada. Ett plötsligt strömavbrott är oftast kortvarigt och elen återställs snabbt. Om strömavbrottet blir långvarigt kan det hända att verksamheten inte kan fortsätta på ett säkert sätt. Eventuella trasiga fastighetsinstallationer eller läckande vattenarmaturer ska alltid rapporteras direkt till byggnadens underhållsavdelning. I samband med vattenläckor finns det även blockeringar i ledningarna, som om möjligt bör åtgärdas omedelbart för att undvika större skador. Störningar i el-, vatten- eller värmeförsörjningen är osannolika, men aktörerna bör vara förberedda på sådana. Man bör i förväg komma överens om hur lokalerna ska utrymmas vid t.ex. ett strömavbrott. Vid ett långvarigt avbrott är det inte säkert att använda lokalerna, så personalen bör också evakueras. Uppvärmning, dränering och vattenförsörjning kan också påverkas, vilket gör det omöjligt att bedriva någon meningsfull verksamhet.
Olycksfall eller sjukdom
På vintern kan halka till exempel leda till fall eller resor. Snö eller is kan falla från taket på en byggnad. Personliga sjukdomar, t.ex. epilepsi eller diabetes, kan orsaka en medicinsk attack. Olyckor kan också inträffa i samband med aktiviteter eller, till exempel, när en elektrisk apparat går sönder.
Risk för personskador och materiella skador. Vid olyckor med elektrisk utrustning finns ofta risk för brand.

Personalen bör omedelbart rapportera eventuella brister som de upptäcker, till exempel halka eller belysning, till fastighetsunderhållet. På vintern kommer fastighetsunderhållet att se till att förhindra halka och vid behov ta bort snö och is från taket. Personalen bör se till att utrymningsvägarna från lokalerna är framkomliga och att tekniska utrymmen är tillgängliga utan hinder.

I utomhusområden ser man till att t.ex. fordon endast parkeras på anvisade platser så att räddningstjänsten kan arbeta på plats.

Olyckor, stölder
Till exempel graffiti, krossade fönster eller möbler eller mordbrand.
Resultatet är huvudsakligen mindre egendomsskador. Ett antänt föremål (t.ex. brinnande material på en husvägg) kan sprida sig till en större brand med allvarligare konsekvenser. Tillräcklig belysning i utomhusområden och vid ingångar. Eventuella tecken på vandalism (t.ex. repor) repareras så snart som möjligt efter upptäckten. Undvik onödig brandbelastning på byggnadens väggar och inne i byggnaden. Se till att dörrar inte oavsiktligt lämnas öppna/ olåsta under passage, t.ex. en lagerdörr. Anmälan av brister i lås och belysning.
Kaasuvaara i närheten
Detta kan orsakas av en olycka med transport av kemikalier på närliggande transportvägar eller en brand i en närliggande fastighet.
Detta kan leda till personskador och materiella skador. Följ myndighetens nödmeddelanden, som kan komma via SMS, TV eller Internet, eller ytterst från räddningstjänstens högtalare. Den viktigaste åtgärden är vanligtvis att stänga ventilationen och söka skydd inomhus.
Exceptionella omständigheter
Radiologisk nödsituation eller annan allvarlig händelse i närheten.
Möjliga skador, inomhusvistelse, möjlig evakuering. I exceptionella situationer kommer myndigheterna att agera i enlighet med sina instruktioner.
Brand
Statistiskt sett är de två största orsakerna till bränder i kommersiella byggnader bränder som orsakas av människor eller fel på maskiner/elektrisk utrustning. Brandarbete är alltid en brandrisk.
Risk för personskador och materiella skador. Trasig elektrisk utrustning får inte användas (risk för olycksfall och brand). Förvara inte överflödiga föremål i passager eller på väggarna i byggnaden. Inga extra föremål får heller förvaras i elrum. Avfall måste sorteras på rätt sätt vid avfallshanteringen. Eventuellt brandarbete kommer att utföras i enlighet med brandtillståndsprocessen. I utomhusområden kommer man att se till att fordon, till exempel, endast parkeras på avsedda platser så att räddningstjänsten och första hjälpen kan arbeta på plats.

Slutsatser av faro- och riskbedömningen

Typiska faror och risker orsakas vanligtvis av mänsklig aktivitet eller felaktig utrustning, så daglig uppmärksamhet på säkerhet kan enkelt förhindra bränder och andra incidenter.

Ägaren och innehavaren av byggnaden och dess omgivning, liksom operatörerna, bidrar till att säkerställa att följande krav uppfylls: - det finns liten risk för brandstart, avsiktlig start eller spridning - i händelse av brand eller annan plötslig fara kan personer i byggnaden lämna byggnaden eller kan räddas på annat sätt - räddningsinsatser är möjliga i händelse av brand eller annan olycka Inga överskottsvaror bör lagras vid byggnadens kanter eller i passager. I synnerhet måste utrymningsvägar och brandbekämpningsutrustning hållas obehindrade. Personalen bör omedelbart rapportera alla brister som de upptäcker så att de kan åtgärdas.

Säkerhetsarrangemang

Släckningsutrustning

Placering Släckningsutrustning
Kerroksittain käytävien varrella Brandpost
Kerroksittain käytävien varrella Brandsläckare
Käsisammutin ja pikapaloposti
Käsisammutin ja pikapaloposti
Brandsläckarna ska kontrolleras:
  • minst en gång om året, eftersom handsläckare utsätts för faktorer som påverkar brandsläckningsfunktionen, till exempel fukt, vibrationer eller temperaturväxlingar (platser utomhus)
  • minst vartannat år (platser inomhus)
Brandposterna ska inspekteras:
  • Brandposterna ska inspekteras årligen. Brandpostens slangar ska trycktestas vart femte år.

Säkerhetsanordningar

Sprinklerutrustning

Ett sprinklersystem är ett automatiskt brandsläckningssystem som inleder brandsläckning genom att spruta ut vatten på ett brinnande objekt och samtidigt skicka ett larm till nödcentralen. Anordningens funktion bygger på att en kapsel i sprinklern går sönder när temperaturen stiger över ett visst värde och vattnet kan börja rinna genom sprinklern.

Underhållet av sprinkleranläggningen verkställs i enlighet med underhållsprogrammet. I anslutning till upprätthållandet av anläggningen utförs månatliga provningar och periodiska inspektioner med två års intervaller.

Sprinklersystem
Placering Autohalli
Beskrivning Automaattinen sammutuslaitteisto
Centralens läge Raastuvankadun puoleisen porraskäytävän kellarikerros
Täckning Autohallin kerrokset
Sprinklerikeskus
Sprinklerikeskus
Sprinklerikeskus
Sprinklerikeskus

Rökevakuering

Avsikten med rökevakueringen är att avlägsna brandgaserna som uppstår vid brand, röken och värmen från lokalerna. Rökevakueringsanläggningarna ska servas och testas regelbundet i enlighet med bruks- och serviceanvisningen. Rökevakueringsanläggningen används enbart av räddningsverket.

Utrustning för rökevakuering
Beskrivning Keskuksella ryhmät 1 ja 2.
Lisäksi oma ohjauspainike savunpoistopuhaltimelle.
Centralens läge Raastuvankadun puoleisen sisäänkäynnin yhteydessä, porraskäytävän ja autohallin välisessä tilassa
Savunpoistokeskus
Savunpoistokeskus

Märkning av utrymningsvägar

Utrymningsvägledningen indikerar utrymningen av byggnaden. Felaktiga eller bristfälliga skyltar ska anmälas till fastighetsförvaltningen.

Märkning av utrymningsvägar
Beskrivning Akkuvarmennetut ja valaistut poistumisreittiopasteet
Täckning Poistumisreitit ja poistumiseen käytettävät ovet
Poistumisreitit on merkitty valaistuilla poistumisreittiopasteilla
Poistumisreitit on merkitty valaistuilla poistumisreittiopasteilla

Stängning av ventilationen

Om byggnaden är föremål för extern fara, såsom brandgaser från den intilliggande byggnaden, ska ventilationen stängas. Varvid räddningsmyndigheten vanligen utger ett nödmeddelande, i vilket man också ger tilläggsanvisningar och en uppmaning om att stänga ventilationen.

Vem som helst kan stänga av ventilationen.

Stängning av ventilationen: Raastuvankadun puoleisen sisäänkäynnin yhteydessä, porraskäytävän ja autohallin välisessä tilassa

IV-hätäseis
IV-hätäseis

Första hjälpen

Enligt 46 § i arbetarskyddslagen (738/2002) ska arbetsgivaren se till att första hjälpen anordnas för arbetstagare och andra personer som vistas på arbetsplatsen, ge anvisningar om första hjälpen och införskaffa tillräckligt med ändamålsenlig första hjälpen-utrustning till arbetsplatsen eller dess omedelbara närhet.

  • Ambulansen vägleds: Lähimmälle sisäänkäynnille osoitteeseen Raastuvankatu 13, Vaasa. Henkilökunta järjestää opastuksen auttajia vastaan.
Det finns förstahjälpen-utrustning tillgänglig i fastigheten enligt följande:
Förnödenhet Placering
Defibrillator 2. kerros, Wellmedicin tiloissa
Defibrillator 1. kerros, hammashoitolan tiloissa
Defibrillaattori
Defibrillaattori

Brandsäkerhet

Automatiskt brandlarm

Avsikten med det automatiska brandlarmsystemet är att larma fastighetens användare om en begynnande brand. Systemet detekterar snabbt branden när indikatorn reagerar på brand och brandklockorna börjar ljuda. Systemet förmedlar automatiskt larmet till nödcentralen.

Automatiskt brandlarm
Beskrivning Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä
Centralens läge Raastuvankadun puoleisen sisäänkäynnin yhteydessä, porraskäytävän ja autohallin välisessä tilassa
Täckning Rakennuksen tilat
Typ av central Prodex
COM-linje 9271 / 62
Paloilmoitinkeskus
Paloilmoitinkeskus
Paloilmoitinpainike
Paloilmoitinpainike

Kontroll av larmöverföringsförbindelsens funktioner

  • Regebundna underhåll och reparationer
  • Månatligt test av larmöverföringsförbindelsen
  • Regelbundna inspektioner

Åtgärder i händelse av fel i larmöverföringsförbindelsen

Ifall fel upptäcks i larmöverföringsförbindelsen, ordnas effektivare övervakning i byggnaden med hjälp av personalen.

  • Kontakt med nödcentralen
  • Jourhavande sätts att övervaka larmcentralen
  • Jourhavande larmar nödcentralen vid behov och vägleder räddningsverket till brandplatsen

Utrymningsvägar

Principen för säker utrymning är att man i varje stund ska kunna avlägsna sig från byggnadens samtliga utrymmen via två utgångar utan nycklar eller andra öppningsdon. Dörrarna får inte hållas i baklås under arbetstiden. Det är inte tillåtet att förvara saker framför utgångarna.

Fastigheten har utrymningsarrangemang av följande typ:

Byggnad Utrymningsarrangemang
Raastuvankatu 13

Rakennuksen poistumisreitit ja poistumiseen käytettävät ovet on opastettu akkuvarmenteisilla poistumisopasteilla, jotka toimivat myös sähkökatkon sattuessa.

Yläkerroksista ja kellarista poistuminen tapahtuu palo-osastoitujen porrashuoneiden kautta katutasolle, ja edelleen ulos rakennuksesta.
Uloskäynnit sijaitsevat rakennuksen 1. kerroksessa.

Samlingsplats: Hoviokeudenpuistikko

Eldarbeten

Eldarbeten definieras som arbeten där det uppstår gnistor eller där man använder eldslågor eller annan värme, och som ger brandfara. Sådana arbeten är bl.a. gas- och bågsvetsning, bränn- och bågskärning, skärning med slipskiva och metallslipning, varvid det uppstår gnistor, samt arbeten där man använder gasbrännare, annan öppen eld eller hetluftsblåsare. På grund av eldfaran från heta arbeten ska man alltid beakta alternativa metoder.

För att utföra eldarbeten krävs alltid tillstånd för heta arbeten. Personen som gör ett hett arbete ska alltid ha ett giltigt certifikat för heta arbeten.

Den som sköter brandlarmsanordningarna ska se till att det görs nödvändiga frånkopplingar så att heta arbeten eller andra reparationsarbeten inte orsakar onödiga brandlarm.

Eventuellt frånkopplade brandlarmsystem ska återkopplas så att de fungerar igen.

Övriga arrangemang

Hiss

Hiss
Placering Raastuvankadun puoleinen porraskäytävä
Beskrivning Max. 21 henkilöä / 1600 kg
Serviceföretag KONE Hissit

Ventilationsmaskin

Ventilationsmaskin
Beskrivning Koneellinen ilmanvaihto
Nödstoppets placering Raastuvankadun puoleisen sisäänkäynnin yhteydessä, porraskäytävän ja autohallin välisessä tilassa
IV-hätäseis
IV-hätäseis

Riktlinjer

Ropa på hjälp

I alla nödsituationer, oavsett om du behöver akut hjälp från polis, räddningstjänst, ambulans eller socialtjänst, RING: 112 Gör nödsamtalet själv om du kan Det är viktigt att den berörda personen gör nödsamtalet. De kommer att ha den information som sändaren behöver för att avgöra vilken typ av hjälp som ska skickas till platsen. Berätta vad som har hänt Nödcentralen kommer att be den som ringer om information om vad som har hänt så att han eller hon kan skicka rätt hjälp till platsen om det behövs. Ange exakt adress och kommun Nödcentralen kan ha flera av samma adress i olika kommuner. Adressen till platsen är $(gatuadress), $(kommun) Svara på frågor som ställs till dig De frågor som ställs av larmoperatören har ett syfte. Frågorna fördröjer inte larmet om hjälp. I en nödsituation kommer larmcentralen att varna de myndigheter och partners som kommer för att hjälpa till under samtalet och ge dem ytterligare information om händelsen Agera enligt de instruktioner som ges Larmcentralen är utbildad för att ge instruktioner för olika situationer. Det är viktigt att följa de instruktioner som ges. Korrekt utförda första åtgärder gör ofta skillnad för utgången av situationen. Avslut inte ett samtal förrän du har fått tillstånd att göra det Att avsluta ett samtal för tidigt kan fördröja hjälparnas ankomst. Lägg på luren när du har fått tillåtelse att avsluta samtalet. Håll linjen fri. Dispatchern eller hjälparen på plats kan behöva mer information om vad som har hänt.

Sjukdom eller olycksfall

Kontrollera och kontrollera - Vad har hänt? - Kontrollera personens tillstånd (vaknar, andas).Gör första hjälpen vid behov - Vänd den medvetslösa men andande patienten åt sidan - Om personen inte andas, börja med första hjälpen enligt dina kunskaper.Ring en nödsituation - Ring 112 - Berätta varifrån du ringer. $(gatuadress), $(postnummer)- Berätta vad som har hänt. - Följ instruktionerna. - Rapportera eventuella förändringar i patientens tillstånd till larmcentralen.

Grundläggande återupplivning av vuxna

Identifiering av hjärtstillestånd - HLR ska påbörjas på alla patienter som inte svarar - som inte andas - vars andning inte är normal - hög/corny och oregelbunden andning hos en person som inte svarar tyder på hjärtstillestånd Nödanmälan - Nödanmälan ska omedelbart göras till det allmänna nödnumret 112 - om personen inte svarar - om personen inte andas normalt - Om du återupplivar en person ensam - sätt telefonen på högtalartelefon - du kan återuppliva och lyssna på den person som är i nöd - om patienten inte svarar - om andningen inte är normal - om du återupplivar en person som är ensam - sätt telefonen på högtalartelefon - om personen inte svarar - om patienten inte svarar - om andningen inte är normal. du kan återuppliva och lyssna på instruktionerna från larmcentralen HLR - HLR ska påbörjas så snart som möjligt - tryckpunkten är den nedre delen av bröstbenet - basen av handflatan på en hand på tryckpunkten och den andra handen ovanpå den - det rekommenderas att byta tryckavlastare var 2:a minut (om möjligt) - påbörja återupplivning med 30 kompressioner - påbörja återupplivning med 30 kompressioner - påbörja återupplivning med 30 kompressioner - påbörja återupplivning med 30 kompressioner - påbörja återupplivning med 30 kompressioner. Påbörja återupplivningen med 30 kompressioner Regenupplivning med puffar - Växla mellan 30 kompressioner och 2 puffar - Blås två lugna puffar som varar i cirka en sekund - bröstkorgen ska höjas och sänkas med puffarna - Om puffningen misslyckas, fortsätt att trycka utan avbrott

Brand

Rädda och varna - Rädda dem som är i omedelbar fara och varna andra - Led människor till samlingsplatsen Brand och begränsa - Försök med första släckning, undvik rök. Utsätt inte dig själv för fara. - Begränsa spridningen av eld och rök genom att stänga dörrar och fönster som leder till brandområdet. Larm - Använd brandlarmsknappen för att larma brandkåren och varna andra med brandklockor. - När du nått en säker plats, ring 112 (även efter att ha använt brandlarmsknappen).
- Berätta varifrån du ringer och var branden är (adress och våning) och om det finns personer i fara - Adress: $(gatuadress), $(postnummer) - Lägg inte på förrän du får tillstånd Opasta - Led räddningspersonalen till platsen $(rescue_direction) I händelse av brand är det strängt förbjudet att använda hissar! - I händelse av evakuering är mötesplatsen: $(samlingsplats)

Aktiviteter på mötesplatsen

Mötesplats: $(mötesplats)

Beroende på situationen bör man överväga om det är säkert att stanna kvar på den angivna samlingsplatsen eller om människor bör ledas någon annanstans, till exempel till en närliggande fastighet.

Att tänka på vid samlingsplatsen: - ta hand om eventuella skadade personer, meddela räddningstjänsten - ta hand om personer med nedsatt rörlighet eller andra funktionshinder - meddela räddningstjänsten om du vet att någon är instängd Samlingsplats Om samlingsplatsen inte är säker, flytta till en säkrare plats (längre bort från byggnaden eller tillfälligt till en närliggande byggnad). Om det behövs kommer myndigheterna att utse skyddsrum för mer långvarigt skydd.

Strömavbrott

Vad du ska göra vid strömavbrott Strömmen går på kontoret, men lamporna i de gemensamma utrymmena fungerar fortfarande - Kontrollera om möjligt säkringarna i kontorets egen gruppcentral - Om problemet inte är löst, kontakta fastighetsskötselavdelningen $(property_management_on-call_number). Strömmen går både på kontoret och i de gemensamma utrymmena - Använd en ficklampa - Vid behov, vägled andra Vid ett strömavbrott stannar även hissarna. Om du fastnar i hissen på grund av strömavbrott eller annat fel ska du kontakta hissens nödtelefon: - Via mobiltelefon $(hiss_tjänst_namn) $(hiss_tjänst_telefonnummer) - Vid behov kan du ringa nödnumret 112.

Vattenskador

Åtgärdsanvisningar - Stäng av elen vid och i närheten av läckagepunkten - Stoppa läckaget, t.ex. genom att stänga vattenavstängningen eller möbelavstängningen, om möjligt - Vattenavstängning: $(water_main_shut-off) - Vid vattenskador, meddela omedelbart underhållscentralen $(property_management_name) $(property_management_call_number).
- Vid behov, kontakta nödnumret 112. Om vattenfaran hotar från utsidan av byggnaden - Meddela fastighetsförvaltningen och, vid behov, nödnumret 112.

Vid hot om våld

I en obeväpnad hotsituation, gör följande. - Uppträd lugnt och försök att lugna ner personen med ditt eget beteende - Se till att du inte vänder ryggen till eller ställer dig i ett hörn så att du alltid har en flyktväg från den hotande personen - Om möjligt, be om hjälp - Spring iväg och hjälp andra att fly Ta hand om din egen säkerhet. Försök att hänvisa den hotfulla personen till en plats där han eller hon inte kan skada andra. Efter händelsen, rapportera händelsen till polisen om det behövs.* Om den hotande personen har ett vapen, gör följande.* - Gör inte motstånd - Gör bara vad den hotande personen säger åt dig att göra - Om möjligt, försök att varna andra - Efter händelsen, ring 112. Lyssna på och följ instruktioner. Varje hot eller iakttagelse av ett potentiellt hot ska tas på allvar och omedelbart rapporteras till polisen.

Allmän varningsskylt

En allmän farosignal är en stigande och fallande ljudsignal eller en varning som ljuder under en minut och som utlöses av en myndighet. Varaktigheten av de stigande och fallande perioderna är 7 sekunder. En allmän farosignal indikerar en överhängande fara för allmänheten. Passerande farosignal är en konstant ljudsignal med en varaktighet på en minut. Det är en indikation på att hotet eller faran är över. Detta ska du göra när du hör den allmänna farosignalen - Gå inomhus. Stäng dörrar, fönster och luftkonditionering - Sätt på radion och invänta instruktioner - Undvik att använda telefonen för att inte blockera linjerna - Lämna inte området om inte myndigheterna uppmanar dig att göra det.

Risk för gas

En allmän varning utfärdas för gasrisker Åtgärder - Om du befinner dig inomhus och känner gaslukt: - stanna inomhus, gå till de övre våningarna, lyssna på radio för mer information - lägg ett vått plagg över munnen och andas genom det - Om du befinner dig utomhus och känner gaslukt och inte kan ta dig in:
- skynda dig under gasmolnet till en sidovind - sök en så hög plats som möjligt, till exempel på toppen av en kulle Ytterligare information för att skydda dig mot gas - Stoppa luftkonditioneringen och stäng dörrar och fönster ordentligt.
- Du kan också stänga och tejpa innerdörrar och hålla dig i medvind - Om du känner gaslukt, andas genom en fuktig, porös trasa - Myndigheterna meddelar på radio eller högtalare när det giftiga molnet har skingrats. Ventilera då noggrant inomhus.

Strålningsrisk

En allmän varning utfärdas för strålningsrisk. Gå inomhus. - Stäng dörrar, fönster, ventiler och ventilation - Husets centrala del ger det bästa skyddet. Ta inte jodtabletter förrän du har fått rådet av en myndighet. * * Undvik att vistas utomhus Ytterligare råd För ytterligare råd kontakta räddningstjänsten på din ort, media eller se sidan 867 i Finska Rundradions Text-TV. Du kan också hitta information på Strålsäkerhetscentralens webbplats www.stuk.fi och på räddningstjänstens webbplats www.pelastustoimi.fi.

Vad du ska göra i händelse av ett brandlarm

Byggnaden har ett automatiskt brandlarmsystem som larmar räddningstjänsten. När brandlarmet ljuder ska alla omedelbart lämna byggnaden - Ta med dig ytterkläder om det finns i närheten - Stäng dörrar och fönster - Använd närmaste möjliga utgång - Vägled kunder och gäster - Ring 112 från en säker plats och ge mer information om situationen. Gå till uppsamlingsplatsen, stanna inte framför ingångarna - Lämna inte uppsamlingsplatsen utan tillstånd.


Uppsamlingsplats: $(uppsamlingsplats)

Faran är inte över förrän räddningstjänsten ger tillstånd att återvända till byggnaden.

Befolkningsskydd

Syftet med skyddsrummet är skydda människorna mot ras, explosionstryck, splitter, gas, strålning och bränder. Det finns ett skyddsrum i fastigheten. Det rekommenderas att man väljer en skyddsrumsansvarig och en medhjälpare till den ansvarige. Det är bra om de skyddsrumsansvariga lär sig använda utrustningen i skyddsrummet och hur skyddsrummet ställs i ordning för användning.

Det finns ett skyddsrum i fastigheten.

Placering Skyddsklass Utrustningens placering
Hartamaninkujan puoleisen porraskäytävän kellarikerros S1 Väestönsuoja

Fastighetens skyddsrum är av klass S1. Skyddsrummet av skyddsklass S1 är ett nyare som har byggts efter år 1971 I denna skyddsrumsmodell kan man vistas i långa tider. Skyddsrummet har ett manuellt eller maskinellt luftintag som är försett med förfiltrering och aktivkol-partikelfiltrering.

Myndigheterna ger anvisningar via radion, om man ska förflytta sig till skyddsrummen, och information om vilka skyddsrum människorna ska söka sig till. Förflyttningen till skyddsrum sker således alltid på uppmaning av myndigheterna. Olyckor som sker under normala omständigheter kräver i allmänhet inte att man ska söka skydd i skyddsrum, utan det räcker att man tar skydd inomhus. Det finns totalt 110 000 platser i offentliga skyddsrum i Finland.

Väestönsuoja
Väestönsuoja
Väestönsuojan ilmanvaihtolaitteisto
Väestönsuojan ilmanvaihtolaitteisto
Väestönsuojan varusteet
Väestönsuojan varusteet

Förvaring av möbler

Förvaring av diverse föremål kan medföra risk för att en brand antänds eller sprids, förhindra säker utrymning i en nödsituation och göra det svårare att släcka en brand.

Utgångar till byggnaden måste alltid hållas tillgängliga och obehindrade.

Utgångar, trapphus, interna korridorer och förrådsgångar

  • Inga varor får förvaras

Under eller nära byggnader

  • Inga brandfarliga material eller andra varor får förvaras på byggnadernas väggar, inklusive soptunnor, kartongstaplar och lastpallar.
Tack för att du bekantade dig med dokumentet.