Meny

Vi ber att du kvitterar räddningsplanen som läst när du har studerat den.

Du kan kvittera att du har läst räddningsplanen på nedre delen av den här sidan.

Inledning

Räddningsplanens upprättande, uppdatering och kommunicering är baserade på kraven i räddningslagen (379/2011). I den här räddningsplanen finns förklaringen:

  1. bedöma faror och risker ur slutsatserna;
  2. säkerhetsplaner för byggnaden och utrymmen som används i verksamheten;
  3. information om förebyggande av olyckor samt agerande vid olyckor och farosituationer lämnas till dessa personer;
  4. eventuella andra åtgärder i anslutning till objektets egen oberoende risk (räddningslagen 379/2011, 15 §.)

Räddningsplanen ska hållas uppdaterad och den ska kommuniceras på ett nödvändigt sätt till personerna i byggnaden eller ett annat objekt (Statsrådets förordning om räddningsväsendet 407/2011, 2 §.)

I räddningslagen finns även andra krav på säkerheten, varav de viktigaste är:
Byggnadens ägare och förvaltare samt verksamhetsutövare ska för egen del se till att byggnaden, konstruktionen och omgivningen hålls i sådant skick att:

  1. risken för att en brand uppstår, uppsåtligt antänds eller sprider sig är minimal;
  2. personer som befinner sig i byggnaden kan lämna byggnaden eller räddas på annat sätt vid brand eller annan akut fara;
  3. räddningsåtgärder vid brand eller annan olycka är möjliga;
  4. räddningspersonalens säkerhet har beaktats (räddningslagen 379/2011, 9 §.)

Följande utrustningar och anordningar ska hållas i funktionsdugligt skick samt underhållas och inspekteras på vederbörligt sätt:

  1. släcknings-, räddnings- och bekämpningsutrustning;
  2. anordningar som underlättar släcknings- och räddningsarbetet;
  3. brandvarnare, larm och andra anordningar som varnar vid risken för olyckor;
  4. skyltning och belysning av utrymningsvägar;
  5. utrustning och anordningar i skyddsrum (räddningslagen 379/2011, 12 §.)

Byggnadens ägare och förvaltare samt verksamhetsutövare ska för egen del:

  1. förebygga att det uppstår bränder och andra farosituationer
  2. vara beredd på att skydda personer, egendom och miljön vid farosituationer;
  3. vara beredd på att släcka bränder och andra räddningsinsatser, som de självständigt klarar av;
  4. vidta åtgärder som säkerställer att utrymning kan ske vid brand och andra farosituationer samt åtgärder som underlättar räddningsinsatsen (räddningslagen 379/2011, 14 §.)

Basuppgifter om objektet

Kohteessa on yksi viisikerroksinen asuinkerrostalo, jossa on yksi porrashuone. Asuntoja on 28 kpl.

Saunatilat ovat talon 1. kerroksessa.
Ulkoiluvälinevarasto on erillinen rakennus sisäpihalla. Polkupyöräpaikat sijaitsevat ulkoiluvälinevarastossa. Lastenvaunuvarasto sijaitsee viereisen yhtiön Novellin 1. kerroksessa.

Autopaikat ovat pihakannen alla olevassa autohallissa sekä erillisessä parkkitalossa.

Asemakuva
Asemakuva

Basuppgifter

Fastighetens namn Asunto Oy Tampereen Aasianpiha 1
Fastighetens adress Aasianpiha 1 B
33720 TAMPERE
Antal lägenheter 28
Hustyp Flervåningshus
Våningstal 5
Fastighetens byggnadsår 2024
Disponentbyrå Newsec Property Asset Management Finland Oy
tfn 0103896002
http://www.newsec.fi

Organisation

Fastighetsförvaltare Heli Riikonen
tfn 0505644239
heli.riikonen@newsec.fi

Övriga uppgifter

Objektet hör till följande räddningstjänst: Birkaland.

Uppvärmningsmetod Fjärrvärme, luft/vatten-värmepump
Huvudvattenkran Lämmönjakohuone: pohjakerros. Käynti hissiaulasta
Värmefördelningsrum Pohjakerros. Käynti hissiaulasta
Elcentral Pohjakerros. Käynti ulkoa
Ventilationsmaskin Vesikatolla
Nödstopp för ventilationen

Porrashuoneen sisäänkäynnillä

Fastighetsskötsel Lännen Kiinteistöpalvelu Oy
tfn 0331423400
jourtelefon 0500620124
Försäkringsbolag If
tfn 010191919
http://www.if.fi
Samlingsplats Parkkipaikka
Alternativ samlingsplats Osoitetaaan tarvittaessa
Antal skyddsrum 2
Skyddsrummets placering VSS1, VSS2 Kellarikerroksessa
Lämmönjakohuone
Lämmönjakohuone
Sähköpääkeskus
Sähköpääkeskus
Veden pääsulku
Veden pääsulku

Ansvarsfördelning

<thuvud> Osapuoli
Ansvarigt område
Ansvarar för förvaltning av hela fastigheten, hantering av underhållsavtal och liknande, åtgärdande av rapporterade säkerhets- eller andra brister eller delegering av ansvar till annan part. Fastighetsförvaltaren är kontaktperson för myndighetsbesiktningar och andra liknande frågor, inklusive deltagande i brandskyddsronder
Fastighetsunderhåll Fastighetens tekniska system och säkerhetsutrustning, gårdsskötsel, nödvändig snöröjning etc. Vaktmästaren upptäcker eventuella brister när han/hon besöker platsen och tar hand om dem på egen hand eller rapporterar dem till ledningen.
Hyresgästen ansvarar för sitt eget bostadsutrymme och förråd samt för sina möbler och sin verksamhet i föreningen. Eventuella system eller fasta strukturer i de boendes lokaler hanteras av underhållsföretaget
</tabell>

Boende kan rapportera säkerhetsproblem eller andra brister till underhåll eller ledning via telefon eller e-post, de nödvändiga kontaktuppgifterna finns i avsnittet "Organisation" i denna plan.

Viktiga telefonnummer

Fastighetens viktiga nummer

Uppdrag Namn Telefonnummer Journummer
Servicebolag Lännen Kiinteistöpalvelu Oy 0331423400 0500620124
Hisservice KONE Hissit 080015063

Övriga viktiga nummer

Företagare Telefonnummer Jourtider
Allmänt nödnummer 112 24 h
Giftinformationscentralen 0800 147 111 24 h

Riskbedömning

En riskbedömning har utförts som en del av utarbetandet av beredskapsplanen och presenteras i detta kapitel. Bedömningen har varit inriktad på mer vardagliga frågor och slutsatserna presenteras i slutet av kapitlet.

En fara är en faktor eller omständighet som kan orsaka skada eller medföra en negativ händelse. Risk är den kombinerade effekten av sannolikheten för skada i samband med ett hot och allvaret i konsekvenserna. I detta fall har sannolikheten för att faran inträffar och konsekvensernas allvarlighetsgrad bedömts muntligt. Åtgärder och förebyggande insatser har också fastställts för varje riskkälla.

Faror:

  • Brand

  • Vattenskador

  • Fall, halka, snubbling och liknande olyckor

  • Stormskador och andra väderrelaterade faror, t.ex. snö eller is som faller på människor eller egendom på vintern, eller träd som faller i hård vind på en gård, till exempel

  • Externa faror såsom trafikolyckor i omgivningen eller strålnings- och gasfaror

  • avbrott eller störningar i leveransen av el, vatten eller fjärrvärme

  • Vandalism, rån eller inbrott.

Risk
Skäl
Följder Åtgärder och säkerhetsarrangemang
Vattenskador
Möjliga orsaker är vanligtvis frysning, blockeringar eller fel på utrustningen. Yttre orsaker är t.ex. stormar och översvämningar (kraftigt regn, snösmältning).
Potentiell skada på egendom Serva och underhålla byggnadens HVAC-system, rapportera eventuella brister, använda hushållsapparater (tvättmaskiner) endast under uppsikt, alltid rekommendera en läckagefälla vid byte av apparater, hålla regnvattenavlopp i gott skick.
Strömavbrott, vattenläckor eller andra tekniska problem i byggnader
Plötsliga eller planerade strömavbrott eller andra tekniska avbrott. Trasig utrustning, t.ex. ventilationsutrustning eller vattenläckor.
Trasiga bygginstallationer orsakar oftast bara tillfälliga skador. Om en vattenläcka inte upptäcks kan den utvecklas till en större vattenskada. Plötsliga eller planerade strömavbrott orsakar inga större problem för bostäder på kort sikt, men om de blir långvariga kan de göra det betydligt svårare att bo. Avbrott i el-, vatten- eller värmeförsörjningen är osannolika, men invånarna uppmanas att förbereda sig för dem med en hemreserv, där grundtanken är att alla ska vara självförsörjande i 72 timmar. Mer information om hemsäkerhet och självförsörjning finns på webbplatsen 72 timmar som har skapats av finska myndigheter och organisationer. Om en invånare har svårt att klara sig på egen hand bör han eller hon förbereda sig mer seriöst och vara beredd att söka hjälp utifrån. Invånarna bör också vara medvetna om sina grannar i sitt dagliga liv och bör alltid rapportera trasiga byggtjänster eller läckande vattenarmaturer direkt till byggnadsunderhållsavdelningen. Vid vattenläckage har vattenarmaturerna också linjelås, som om möjligt bör stängas omedelbart för att förhindra större skador.
Olycksfall eller sjukdom
På vintern kan halka till exempel leda till fall eller resor. Snö eller is kan falla från taket på en byggnad. Varor kan falla ner på gatan. Personliga sjukdomar, som epilepsi eller diabetes, kan orsaka en medicinsk attack. Risken för en medicinsk attack ökar, särskilt för äldre invånare. De mest sannolika olyckorna inträffar dock i hemmet, till exempel vid matlagning. Dessa inkluderar mindre brännskador eller skärsår. Elolyckor kan också inträffa i hemmet om felaktiga elektriska apparater används eller om t.ex. ett mobiltelefonbatteri skadas.
Möjliga personskador och skador på egendom. Mindre skador på bostadsfastigheter troliga. Olyckor med elektrisk utrustning åtföljs vanligtvis av en risk för brand. Om de boende upptäcker brister, till exempel i halkskydd eller trasiga lampor, bör de omedelbart rapportera detta till fastighetsunderhållsavdelningen eller bolagets styrelse. På vintern kommer fastighetsunderhållet att ta hand om avisning och, vid behov, snö- och isborttagning från taket. Underhållet av de allmänna utrymmena sköts så att det t.ex. inte finns för mycket skräp på gångvägarna. Det rekommenderas att de boende köper och lär sig använda den vanliga första hjälpen-utrustningen (plåster, sårvårdsprodukter etc.) i sina hem. På utomhusområden ser man till att fordon endast parkeras på angivna platser, till exempel så att räddnings- och räddningstjänsten kan arbeta på plats.
Olyckor, vandalism, stöld
Exempel på vandalism är graffiti, krossade fönster eller möbler eller anlagda bränder.
Resultatet är huvudsakligen mindre egendomsskador. Ett antänt föremål (t.ex. en vedhög på en husvägg) kan sprida sig till en större brand med allvarligare konsekvenser. Tillräcklig belysning i utomhusområden och vid ingångar. Eventuella tecken på vandalism (t.ex. repor) repareras så snart som möjligt efter upptäckten. Undvik onödig brandbelastning på byggnadens väggar och inne i byggnaden. Se till att dörrar inte oavsiktligt lämnas öppna/ olåsta under passage, t.ex. en dörr till ett möbelförråd. Brister i låsning och belysning rapporteras till byggnadens underhållsavdelning.
Kaasuvaara i närheten
Detta kan orsakas av en olycka med transport av kemikalier på närliggande transportvägar eller en brand i en närliggande fastighet.
Detta kan leda till personskador och materiella skador. Följ myndighetens nödmeddelanden, som kan komma via SMS, TV eller Internet, eller ytterst från räddningstjänstens högtalare. Den viktigaste åtgärden är vanligtvis att stänga ventilationen och söka skydd inomhus.
Exceptionella omständigheter
Radiologisk nödsituation eller annan allvarlig händelse i närheten.
Möjliga skador, inomhusvistelse, möjlig evakuering. I exceptionella situationer kommer myndigheterna att agera i enlighet med sina instruktioner.
Brand
I bostadshus är matlagning, användning av öppen eld och användning av felaktiga elektriska apparater statistiskt sett de främsta orsakerna till bränder. I många fall startas bränder genom mänsklig handling eller försumlighet. Lägenheter och lagerlokaler innehåller vanligtvis mycket gods som fungerar som en brandbelastning i händelse av brand. Ibland kan en brand också starta oberoende av mänsklig inblandning, till exempel i en felaktig eller ounderhållen elektrisk installation (t.ex. kortslutningar). Det finns alltid en risk för brand när man utför brandarbete.
Risk för personskada och skada på egendom Användning av öppen eld och matlagning endast under uppsikt. Använd inte trasiga elektriska apparater (risk för olycka och brand). Större hushållsapparater (tvättmaskiner) bör inte heller användas utan uppsikt. Det rekommenderas att brandfiltar tillhandahålls i bostäderna. Förvara inga extra föremål i gemensamma utrymmen, trapphus, passager eller på väggarna i byggnaden. I elrummen får inga ytterligare föremål förvaras. Vid avfallsstationen måste avfallet sorteras ordentligt och möbler får inte lämnas kvar där, utan måste kasseras på rätt sätt. Eventuella brandarbeten kommer att utföras i enlighet med brandtillståndsprocessen. Inga brännbara material får förvaras i möbelförråden. I utomhusområden kommer man att se till att fordon, till exempel, endast parkeras på avsedda platser för att göra det möjligt för räddnings- och räddningstjänsten att arbeta på plats.

Slutsatser av faro- och riskbedömningen

Anläggningen är ett bostadshus och de vardagliga faror och risker som är förknippade med den är kopplade till detta. De vanligaste olyckorna i bostadshus är olyckor, och statistiskt sett är det troligt att de inträffar inne i bostaden. Att halka och snubbla på gården eller i allmänna utrymmen är också faror som förknippas med normala bostäder.

Typiska faror och risker orsakas vanligtvis av mänsklig aktivitet eller felaktig utrustning. Daglig uppmärksamhet på säkerhet i vardagen kan förhindra bränder och andra faror.

Det är alla som bor och arbetar i byggnaden som ansvarar för att upprätthålla säkerheten. Byggnaden och dess omgivning hålls i ett sådant skick att:

  • det finns liten risk för att brand uppstår, avsiktligt uppstår eller sprids

  • i händelse av brand eller annan plötslig fara, personer i byggnaden kan lämna byggnaden eller kan räddas på annat sätt;

  • räddningsinsatser är möjliga i händelse av brand eller annan olycka;

Dessa krav uppfylls genom att se till att byggnadens lokaler och omgivningar hålls rena och att eventuella brister rapporteras till byggnadens underhållsavdelning.

Säkerhetsarrangemang

Säkerhetsanordningar

Rökevakuering

Avsikten med rökevakueringen är att avlägsna brandgaserna som uppstår vid brand, röken och värmen från lokalerna. Rökevakueringsanläggningarna ska servas och testas regelbundet i enlighet med bruks- och serviceanvisningen. Rökevakueringsanläggningen används enbart av räddningsverket.

Utrustning för rökevakuering
Beskrivning

Porrashuoneessa on etälaukaistava savunpoisto. Laukaisu porrashuoneen sisäänkäynnillä.

Kellarin väestönsuojatiloista savunpoisto hätäpoistumisluukkujen kautta.
Muista tiloista savunpoisto käsin avattavien ovien ja ikkunoiden kautta.

Utlösning av rökevakuering Porrashuoneen sisäänkäynnillä
Savunpoiston käsilaukaisu
Savunpoiston käsilaukaisu

Stängning av ventilationen

Om byggnaden är föremål för extern fara, såsom brandgaser från den intilliggande byggnaden, ska ventilationen stängas. Varvid räddningsmyndigheten vanligen utger ett nödmeddelande, i vilket man också ger tilläggsanvisningar och en uppmaning om att stänga ventilationen.

Vem som helst kan stänga av ventilationen.

Stängning av ventilationen: Porrashuoneen sisäänkäynnillä

IV-hätäseis
IV-hätäseis

Brandsäkerhet

Brandvarnare

Brandvarnarens uppgift är att varna om begynnande brand. På så sätt är det möjligt att kväva en begynnande brand, varna andra och genomföra räddning.

Brandvarnare
Placering Asuinhuoneistot
Beskrivning Verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet
Täckning 1 per alkava 60 m2
Utrustningens modell Nätström
Typ av larm Lokalt alarm

Eldarbeten

Eldarbeten definieras som arbeten där det uppstår gnistor eller där man använder eldslågor eller annan värme som skapar brandfaror. Sådana arbeten är bl.a. gas- och bågsvetsning, bränn- och bågskärning, skärning med slipskiva och metallslipning, vid vilka det uppstår gnistor, samt arbeten där man använder gasbrännare, annan öppen eld eller hetluftsblåsare.

Eldarbeten som utförs på en tillfällig arbetsplats kräver alltid tillstånd av personen som ansvar för heta arbeten. Tillståndet för heta arbeten är ägnat att säkerställa olika parters handlingar i frågor gällande säkerheten och brandskyddet. Personer som utför heta arbeten ska alltid inneha certifikat för heta arbeten.

Tillstånd för eldarbeten beviljas av disponentbyrån.

Övriga arrangemang

Hiss

Hiss
Placering Porrashuoneessa
Beskrivning 8-hengen henkilöhissi
Serviceföretag KONE Hissit

Ventilationsmaskin

Ventilationsmaskin
Placering Vesikatolla
Beskrivning Lyriikan ja Novellin koneellinen ilmanvaihto on toteutettu lämmöntalteenotolla varustetulla keskitetyllä yhteisellä ilmanvaihtokoneella.
Nödstoppets placering Porrashuoneen sisäänkäynnillä
IV-hätäseis
IV-hätäseis

Solenergianläggning

Solenergianläggning
Placering Katolla
Nödstoppets placering Porrashuoneen sisäänkäynnillä
Aurinkovoiman hätäseis
Aurinkovoiman hätäseis

Avfallshantering

Avfallshantering
Placering Asumisoikeus Oy Tampereen Aasianpiha 3:n 1. kerroksessa
Beskrivning Jätetila on yhteiskätössä

Riktlinjer

Ropa på hjälp

I alla brådskande nödsituationer, oavsett om det gäller polis, räddningstjänst, ambulans eller socialtjänst TELEFONNUMMER: 112

Du kan ringa ett nödsamtal med 112 Finland-appen när du har laddat ner den till din telefon. Då ser larmoperatören omedelbart den plats där samtalet kommer ifrån.

ladda ner 112-appen till din telefon

Gör nödsamtalet själv om du kan

Det är viktigt att nödsamtalet rings av den berörda personen. Han eller hon kommer att ha den information som larmcentralen behöver för att avgöra vilken typ av hjälp som ska skickas till platsen. Ett samtal via en mellanhand kan fördröja hjälpen.

**Berätta vad som har hänt

Nödcentralen ber den som ringer om information om vad som har hänt så att han eller hon kan skicka rätt hjälp till situationen om det behövs.

Exakt adress och kommun

Larmcentralen kan ha flera adresser i olika kommuner inom sitt område. Det är därför viktigt att inte bara ange adressen utan även den kommun där händelsen ägde rum.

Svara på frågor som ställs till dig

De frågor som ställs av larmoperatören har ett syfte. De fördröjer inte larmet om hjälp. I händelse av en nödsituation kommer centralen att larma myndigheterna redan under samtalet och ge dem mer information om händelsen.

Agera enligt instruktionerna

Dispatchern är utbildad för att ge instruktioner för olika situationer. Följ de instruktioner som ges efter bästa förmåga.

Avsluta inte samtalet förrän du har fått tillåtelse att göra det.

Om du avslutar ett samtal för tidigt kan det fördröja hjälparbetarnas ankomst. Lägg på luren när du har fått tillåtelse att avsluta samtalet. Håll linjen fri. Dispatchern eller hjälparen på plats kan behöva mer information om vad som har hänt.

Hjälp i nödsituationer

Det kan vara svårt och långsamt för personer med nedsatt rörlighet att lämna byggnaden i en nödsituation. Om du känner till personer med nedsatt rörlighet som bor i grannhuset, t.ex. funktionshindrade, blinda eller äldre personer, bör du också försöka se till att de kan ta sig ut på ett säkert sätt i en nödsituation. Om du vet att din granne är hemma men du inte kan hjälpa honom eller henne att ta sig ut ska du informera räddningstjänsten så snart som möjligt.

Samarbeta med andra boende.

Saker att tänka på när du hjälper en person med nedsatt rörlighet att ta sig ut

  • Hjälp den rörelsehindrade att komma ut efter din egen förmåga.
  • Lyssna på personen du hjälper.
  • Ta hand om den person du hjälper även efter att ha lämnat platsen.

Strömavbrott

Drift vid strömavbrott:

  • Kontrollera först säkringarna. Om de är intakta, ta reda på om din grannes eller grannhusens el fungerar.
  • Om strömmen går över ett större område är felet redan känt och avhjälpande åtgärder har vidtagits. De flesta elleverantörer har ett inspelat felmeddelande på felanmälningsnumret som berättar om ett känt strömavbrott i ditt område.
  • Om elen beter sig konstigt när den kommer tillbaka, t.ex. om lamporna lyser starkare eller svagare än normalt, kan det bero på ett brott i elnätets neutralledare. Detta kan leda till skador på utrustning, brand och, i värsta fall, elektriska stötar. I sådana situationer ska du slå av strömmen med huvudströmbrytaren och ringa din elleverantörs larmtjänst.
  • I händelse av ett långvarigt strömavbrott, var beredd med varma kläder, särskilt på vintern, och en hemreserv om det behövs. En hemreserv är mat och andra viktiga förnödenheter som kan räcka i 72 timmar. Mer information finns på [72-timmarswebbplatsen] (https://72tuntia.fi/kotivara/).

Bra att veta vid strömavbrott

  • elektriska apparater som har lämnats på (t.ex. spis eller ugnar) ska stängas av så att de inte utgör en brandrisk när strömmen kommer tillbaka
  • kyl och frys är avstängda och får inte öppnas för att förhindra att maten förstörs
  • Vattentillförseln kan avbrytas under ett strömavbrott, eftersom vattenpumparna drivs med el.
    • Häll inte ut vatten i avloppet, även om det kommer från kranen
    • Om du häller ut vatten från kranen, placera en behållare under för att samla upp det avrinnande vattnet. Du kan dricka vatten under ett strömavbrott.
  • Om ett strömavbrott inträffar under vinterfrost kommer ditt hem att kylas ner snabbt
    • Ta med varma kläder och filtar. Stäng fönstren och håll ytterdörren stängd.

Vi strävar efter att informera om förväntade strömavbrott i förväg. Det är inte alltid möjligt att ge information i förväg. Du kan få information om förväntade strömavbrott genom att följa den information som myndigheterna tillhandahåller, till exempel via YLE.

Sjukdom eller olycksfall

Förklara vad som har hänt

  • Har personen fallit eller svimmat?
  • Finns det några ögonvittnen som kan ge detaljer om vad som hände?
  • Kan personen återupplivas genom att prata eller skaka?

Leta ett nödsamtal

  • Ring 112.
  • Berätta varifrån du ringer.
  • Berätta vad som har hänt.
  • Följ instruktionerna.

Ge första hjälpen om det behövs.

  • Om personen inte vaknar, kontrollera andningen: placera baksidan av din hand framför patientens mun och känn efter luft.
  • Om personen inte andas, påbörja första hjälpen i enlighet med dina kunskaper.
    • 30 knuffar, 2 slag

**Den medvetslösa men andningsaktiva patienten vänds på sidan.

Vaka över patienten.

  • Om patientens tillstånd förändras innan räddningstjänsten anländer ska du rapportera detta genom att ringa 112 igen så att larmcentralen kan göra en ny bedömning av situationen.

Förse patienten med professionell hjälp snabbt.

  • Berätta för ambulanspersonalen vad som har hänt och vad som har gjorts.

Brand

Pelasta

  • Utför en bedömning av situationen. Rädda de som befinner sig i omedelbar fara.
  • Var försiktig så att du inte andas in rök! Rök är mycket giftigt och vid inandning leder det till döden mycket snabbt.

**Starta

  • Ring 112 från en säker plats.
  • Berätta vem du är, var branden är (adress och våning), vad som brinner och om det finns personer i fara.
  • Lägg inte på luren förrän du blir tillsagd att göra det.

**Radera och begränsa

  • Utför den första släckningen om möjligt.
    • Släck en fettbrand genom att kväva den med en brandfilt.
    • Vid brand i en elektrisk apparat, slå av strömmen till apparaten, sedan kan du påbörja den första släckningen.
  • Avlägsna brännbara föremål och brännbara ämnen i närheten.
  • Begränsa spridningen av eld och rök genom att stänga fönster och dörren till bostaden när du lämnar den.

Opasta

Dirigera räddningspersonal till platsen eller ordna med vägledning. Exempel: en person guidar vid kanten av parkeringen och en annan vid sidan av byggnaden.

I händelse av en evakuering är samlingsplatsen: $(samlingsplats)

Vattenskador

Anvisningar för användning

  • Koppla bort elen vid och i närheten av läckagepunkten.
  • Stoppa läckaget, t.ex. genom att stänga vattenintaget, om möjligt.
  • Meddela omedelbart underhållsavdelningen $(fastighetsförvaltning)
  • Vid behov, kontakta nödnumret 112.

Om vattenfaran hotar från utsidan av byggnaden

  • Identifiera orsaken till vattenskadan.
  • Om det är en läcka, försök att stoppa den.
  • Försök att förhindra att vatten tränger in i byggnaden
  • Vid behov, ring efter ytterligare hjälp (byggnadsservice, grannar)
  • Om nödvändigt, kontakta nödnumret 112.

Allmän varningsskylt

En allmän farosignal är en stigande och fallande ljudsignal eller en varning som ljuder under en minut och som utlöses av en myndighet. Varaktigheten av de stigande och fallande perioderna är 7 sekunder.

En allmän farosignal innebär en överhängande fara för allmänheten. Varningen ges av en fast utomhuslarmanläggning inom tätbebyggt område och av mobila larm monterade på fordonet utanför tätbebyggt område. Allmänhetslarm är i första hand avsett att varna personer utomhus. Ljudet från larmen får inte vara hörbart inomhus.

Över gränsen är en jämn ljudsignal under en minut. Det är en indikation på att hotet eller faran har passerat.

Detta ska du göra när du hör en allmän varningssignal

  • Gå inomhus. Stanna inomhus.
  • Stäng dörrar, fönster, ventiler och ventilation.
  • Sätt på radion och invänta instruktioner.
  • Undvik att använda telefonen för att undvika att blockera linjerna.
  • Lämna inte området om inte myndigheterna uppmanar dig att göra det, så att du inte utsätter dig för fara på vägen.

**Bulletiner för nödsituationer

Ett faromeddelande utfärdas i samband med en allmän varning för fara.

Faroangivelsen kan hittas på:

  • radio
  • text på sidan 112
  • längst upp på TV-skärmen som löpande text
  • 112 Finland app
  • pelastustoimi.fi
  • 112.fi

Strålningsrisk

Strålningssituationen övervakas ständigt i hela landet med hjälp av mätare. Även små förändringar upptäcks omedelbart och rapporteras utan dröjsmål. I händelse av strålningsrisk utfärdas en allmän varning.

Gå in

Att söka skydd inomhus är den första försvarslinjen i händelse av en radiologisk nödsituation.

Stäng dörrar, fönster, ventiler och ventilation tätt för att förhindra att radioaktiva ämnen kommer in. Den centrala delen av huset erbjuder det bästa skyddet.

**Jodtabletter

Jodtabletter är en sekundär stödåtgärd som rekommenderas för personer upp till 40 år och gravida kvinnor.

Ta jodtabletter endast på inrådan av myndigheterna, som du kommer att höra på radio eller TV. Jodtabletter förhindrar ackumulering av radioaktivt jod i sköldkörteln, men ger inget annat skydd. I händelse av en nödsituation får du inte lämna byggnaden för att hämta tabletterna. Jodtabletter kan köpas i förväg från ett apotek. Det bör finnas 2 jodtabletter per person. Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar att jodtabletter tas av personer upp till 40 år och gravida kvinnor i händelse av strålningsrisk på grund av en kärnkraftsolycka.

Skydda din mat och ditt dricksvatten

Lägg exponerad mat i plastpåsar eller läckagesäkra behållare. Kylskåp, frysar och läckagesäkra behållare skyddar mot radioaktivt damm.

Rör dig utomhus

Om du måste gå ut ska du bära åtsittande, hudtäckande kläder, t.ex. regnkläder. Ta av dig kläderna när du kommer in i hallen och tvätta dig noga. Använd andningsskydd för att förhindra att radioaktiva partiklar kommer in i lungorna.

**Ytterligare instruktioner

För ytterligare information, kontakta räddningstjänsten på din ort, media och Yles Text-TV på sidan 867. Du hittar också information på Strålsäkerhetscentralens webbplats www.stuk.fi och på räddningsverkets webbplats www.pelastustoimi.fi.

Utgång

Principen för utrymningssäkerhet är att alla rum i ett bostadshus alltid måste vara tillgängliga via minst två utrymningsvägar utan nyckel eller annat sätt att öppna dörren. Utgång måste också vara möjlig i mörker, så att tillträdesvägar måste vara obehindrade hela tiden.

I ett flerfamiljshus är trapphuset den huvudsakliga utrymningsvägen. Om det finns rök i trapphuset ska du stanna kvar i lägenheten och ringa 112 för att få hjälp.
Använd lägenheternas fönster eller balkonger som utrymningsväg. Räddningstjänsten hjälper till med räddningen.

Lämna aldrig ett rökfyllt trapphus.

Självförberedelse

Egenberedskap är ett sätt för alla att förbereda sig för olika typer av störningar i samhället, t.ex. el- eller telekomavbrott, stormar, pandemier, folkhälsokriser och nödsituationer.

I händelse av en nödsituation kommer myndigheternas insatser att underlättas av att resurserna mobiliseras till dem som behöver dem mest. Egen beredskap för nödsituationer är viktig eftersom samhällstjänsterna kan störas till följd av en incident. Det kan vara omöjligt att få tag på mat, dryck, mediciner eller andra viktiga förnödenheter från affärer eller andra tjänsteleverantörer.

Rekommendationen för beredskap hos myndigheter och organisationer är 72 timmar. Det innebär att ett hushåll bör kunna klara sig på egen hand i tre dagar. Via länkarna nedan hittar du broschyren "Preparing for home" och en 72-timmarswebbplats med beredskapsverktyg för olika typer av nödsituationer.

Resurser för hemmet

I hemmet bör det finnas tillräckligt med mat, dryck, medicin och andra förnödenheter för att räcka i 72 timmar.

Åtminstone följande bör finnas tillgängligt i hemmet:

  • Mat och dryck
  • Mat och vatten
  • Vatten
  • Hygienartiklar
  • Ficklampa eller stearinljus
  • Batterier
  • Radio
  • Första hjälpen-kit
  • Varma kläder

**Invändigt skydd

Skydd inomhus ges när den allmänna farosignalen ges av en myndighet. När du hör varningssignalen ska du gå in och följa myndigheternas anvisningar.

**Skydd av allmänheten

Ta skydd i det allmänna skyddsområdet endast på särskild order från myndigheten. Syftet med skyddsrummen är att skydda människor från väpnat angrepp i händelse av krig.

Information om civilskydd:

Befolkningsskydd

Syftet med skyddsrummet är skydda människorna mot ras, explosionstryck, splitter, gas, strålning och bränder. Det finns 2 skyddsrum i fastigheten. Det rekommenderas att man väljer en skyddsrumsansvarig och en medhjälpare till den ansvarige. Det är bra om de skyddsrumsansvariga lär sig använda utrustningen i skyddsrummet och hur skyddsrummet ställs i ordning för användning.

I Finlands finns det plats i skyddsrum för cirka 3,8 miljoner människor. Skyddsrummen finns i bostadshus och i andra fastigheter. Utöver skyddsrummen i fastigheter finns det offentliga skyddsrum, t.ex. bergrum.

Under normala förhållanden används skyddsrummen i allmänhet som hobbylokaler, förråd eller för något annat nyttoändamål. Ett skyddsrum ska dock kunna börja användas inom 72 timmar efter myndighetsbeslut.

I skyddsrummet ska man se till att metalldelarna inte rostar, att tätningarna är hela, att utrustningen fungerar och bevaras.

Det finns 2 skyddsrum i fastigheten.

Placering Skyddsklass Yta Skyddsplatser Utrustningens placering
Kellarikerroksessa S1 82 m² 109 Väestönsuojassa
Kellarikerroksessa S1 88 m² 117 Väestönsuojassa

Två av fastighetens skyddsrum är av klass S1. Skyddsrummet av skyddsklass S1 är ett nyare som har byggts efter år 1971 I denna skyddsrumsmodell kan man vistas i långa tider. Skyddsrummet har ett manuellt eller maskinellt luftintag som är försett med förfiltrering och aktivkol-partikelfiltrering.

Myndigheterna ger anvisningar via radion, om man ska förflytta sig till skyddsrummen, och information om vilka skyddsrum människorna ska söka sig till. Förflyttningen till skyddsrum sker således alltid på uppmaning av myndigheterna. Olyckor som sker under normala omständigheter kräver i allmänhet inte att man ska söka skydd i skyddsrum, utan det räcker att man tar skydd inomhus. Det finns totalt 110 000 platser i offentliga skyddsrum i Finland.

Väestönsuoja
Väestönsuoja
Väestönsuojan ilmanvaihtolaitteisto
Väestönsuojan ilmanvaihtolaitteisto
Väestönsuojat kellarikerroksessa
Väestönsuojat kellarikerroksessa

Underhåll av skyddsrum

Skyddsrummet samt förnödenheterna och utrustningen i befolkningsskyddet ska hållas i ett sådant skick att skyddsrummet kan tas i bruk inom 72 timmar. Skyddsrummet kan även användas för annan verksamhet, förutsatt att det kan tas i bruk inom den nämnda tiden. Användningen under normala omständigheter får varken skada skyddsrummet eller förhindra inspektioner och täthetsprov i det.

I skyddsrummet är det inte tillåtet att förvara föremål som smutsar ner och det är inte tillåtet att göra öppningar i de omgivande konstruktionerna. Skyddsdörrar, -luckor och ventilationsanordningar får inte tas bort från sina platser och ventilationsutrustningen får inte användas för ventilation under normala omständigheter. Det är tillåtet att montera en dörr i skyddsdörrens öppning. Under normala omständigheter ska minst hälften av skyddsrummet vara ledigt för användning vid överraskande skyddsbehov.

Observera även följande:
  • Skyddsrummets ägare och förvaltare ska se till att skyddsrummet, dess förnödenheter och apparater hålls i användningsdugligt skick samt att de underhålls och inspekteras på vederbörligt sätt.
  • En utsedd person ska årligen inspektera och testa skyddsrummets dörrar, luckor, täthet, ventilations- och elapparater, avloppsystem, samt rummets täthet, i enligt med respektive leverantörs anvisningar.
  • För att säkerställa funktionsdugligheten hos utrustningen i skyddsrummet ska de inspekteras och underhållas minst vart 10:e år, såvida inte tillverkaren har föreskrivit en kortare tid.
  • När anordningarna inspekteras ska ett inspektionsprotokoll upprättas, i vilket görs noteringar om utförda inspektioner av respektive anordning. Inspektionsprotokollet ska uppvisas på begäran från räddningsmyndigheten.
  • Fastighetens ägare och förvaltare ska se till att skyddsrummet redan har sådana förnödenheter att det kan tas i användning. Sådana förnödenheter är till exempel reservvattenbehållare, avfallskärl, torrklosetter och bäddar.

Renovering av skyddsrummet

Vid övergång till effektiviserat skyddsarbete
  • En skyddsansvarig utses för skyddsrummet. Den skyddsansvarige ansvarar för upprustningen av skyddet och ska känna till utrustningen som finns i skyddsrummet samt kunna använda den. Dessutom ansvarar den skyddsansvarige för allmän ordning, renlighet och disciplin i skyddsrummet.
  • Skyddsrummet ska tömmas på alla föremål som lagrats eller samlats i det enligt en uppgjord evakueringsplan.
  • Riv och transportera bort alla tillfälliga konstruktioner från skyddsrummet.
  • Kontrollera, smörj och se till dörrarnas och luckornas gångjärn och beslag m.m.
  • Kontrollera dörrarnas tätningar och fixera dem enligt anvisningarna.
  • Kontrollera nödutgångars och nödluckors användbarhet och funktion.
  • Torrklosetterna (15 st. plastpåsar/klosett) fördelas till torrklosettrum. Dessa avskiljs med gardiner eller skivor. Det ska finnas ett klosettrum för varje påbörjad 20 m².
  • Kontrollera alla ventilers (VVS) funktion genom att vrida dem från det ena yttersta läget till det andra.
  • Rengör och fyll på reservvattentankarna. Säkerställ samtidigt behövliga påfyllningsslangar o.d. utrustning. Installera och testa duschar för slusstältet. Reservera minst 50 liter vatten för varje påbörjad kvadratmeter i det egentliga skyddsrummet, dvs. 50 x 80 = 4 000 liter (eller 30 liter/person).
  • Rengör golvbrunnarna och testa att de fungerar genom att hälla vatten i dem. Obs! Det finns en stoppventil i golvbrunnen.
  • Kontrollera övertrycksventilerna och smörj ventilernas leder.
  • Stäng ventilationsöppningarna för normalförhållanden genom att sätta skyddslocken och deras tätningar på plats.
  • Kontrollera tryckventilernas skick utanför skyddsrummet.
  • Rengör ventilationskanalerna och filtren.
  • Kontrollera alla rör, fogar och anordningar i anslutning till ventilationen. Montera specialfilter enligt bruksanvisningen.
  • Kontrollera avloppsventilernas funktion genom att vrida dem till de yttersta lägena.
  • Kontrollera följande saker i övertrycksmätaren: vätskemängd, att röret är öppet, att mätartalet är noll samt reservvätskan (färgad brännolja).
  • Testa luftmängdmätarens känslighet genom provanvändning.
  • Kontrollera trycket i skyddsrummet; utför tryckprovet enligt utrustningsleverantörens anvisning. Målet är att kontrollera att ett tillräckligt övertryck kan bildas i skyddsrummet och att skyddsrummet inte läcker ut för mycket luft.
  • I skyddsrummet ska man undersöka och kontrollera att dess telefon fungerar, samt antenn, säkringar till elapparater, belysning, och att det finns batterier, lampor och säkringar i reserv, samt strömbrytare, vägguttag m.m.
  • Skyddsrummet ska utrustas med de förnödenheter som förordnas enligt bestämmelserna (bilaga).
  • Skyddsrummet indelas enligt en på förhand uppgjord plan i separata sektioner för vistelse respektive verksamhet (män/kvinnor, skyddsorgan, personal, kunder). För varje person som ska skyddas ska det finnas en plats att vistas på, med personliga förnödenheter, läkemedel och livsmedelskonserver.
  • Det ska finnas tillräckligt antal sittplatser och bord i skyddsrummet samt våningssängar för ca en tredjedel av personerna som kommer till skyddsrummet.
  • Vid undantagstillstånd bör även tillbehör och förnödenheter (t.ex. förströelser), som möjliggör en längre vistelse, införskaffas.
  • Nödljusarmaturernas belysning inspekteras.
  • Längs passager och korridorer monteras skyltar som vägvisning till skyddsrummet.

Skyddsmaterial

Skyddsrumsmaterialet kan delas in i två kategorier: material för skyddsrummet och material för skyddspersonalen. Varje skyddsrum ska ha reserverats material som enkom är avsett för skyddsrummet, samt skyddsmaterial för den som sköter skyddsrummet och för dennes medhjälpare.

Under normala omständigheter kan materialet användas vid service och underhåll, förutsatt att materialet förvaras i fastigheten där de hör hemma. Verktygen som hör till skyddsrummet ska finnas tillgängliga när rummet tas i användning.

Bostadshusets skyddsspecifika material.
Namn Antal
Bår 1
Vattenkonserveringsmedel Enligt mängden
Järnspett 1
Märkningsskyltserie för skyddsrummet 1
Ficklampa 2
Hinkspruta 1
Skyddsrummets verktyg
Namn Tilläggsuppgift
Verkstadshammare 2 kg
Spadmejsel 300 mm
Spetsmejsel 300 mm
Bultsax ca 600 mm
Yxa ca 400 mm
Fältspade ca 500 mm hopvikt
Kofot ca 600 mm
Handsåg blad 500 mm
Järnsåg blad 310 mm
Blad till järnsåg 5 st. i reserv
Skiftnyckel max. öppning 35 mm
Skruvmejsel spets 8 mm, blad 150 mm
Stjärnskruvmejsel
Snickarhammare 0,5 kg
Spik 2 kg, 75, 100 och 125 mm
Kniv ca 200 mm
Räddningslina d=12 mm, 20 m
Material för skyddspersonal i bostadshus
Material för säkerhets- och skyddspersonal För varje påbörjat antal 100 boende
Skyddsmask och bfs-filter 2
Skyddshjälm 2
Skyddsglasögon 2
Första hjälpen-väska och skyddsförbandsförpackning 1
Första förband 2
Strålningsmätare/fastighet med över 100 personer 1
Jodtabletter 2/boende
Handbok i gårdsskydd (Handbok i säkerhet, SPEK) 2
Tack för att du bekantade dig med dokumentet.